Övünmenin Tehlikesi ve Kibrin Dışa Yansıması
Övünmenin Tehlikesi
Allah’a hamd, Resûl’üne salât ve selam olsun. Aziz Kardeşim, övünerek üstünlük sağlama ahlakı hem geçmişin hem de çağımızın en büyük hastalıklarındandır. Peygamberimiz de ümmetinin terk edemeyeceği dört hasletten biri olarak övünmeyi zikretmiştir: “Ümmetimde cahiliye adetlerinden kalma dört şey vardır ki onları terk edemezler. Bunlar asaletiyle övünme, nesepleri kınama, yıldızlarla yağmur isteme ve nihayedir/ölünün arkasından feryat figan etmektir.”
Kârun Örneği ve Düşündürdükleri
Rabbimiz Kur’ân-ı Kerim’de ilmi ve malıyla övünerek üstünlük sağlayan Kârun’un kıssasını örnek vermektedir. Bu kıssa üzerinden tefekkür ederek hem geçmişin hem de çağımızın bu hastalığını anlamaya çalışalım.
- Kârun, malı ve ilmiyle övünmesi ve kibirlenmesinin karşılığını en kötü şekilde ödedi. Bu kötü akıbet, geride kalanlar için ibretlik oldu.
- Mali ve nesebiyle övünen insanlar, Rabbini hakkıyla tanımayan ve övemeyen cahil insanlardır.
- Övündüğümüz şeylere dikkat etmeli ve mal, mülk, mevki, nesep, aşiret, çocuk vb. gibi geçici araçlarla övünmemeliyiz.
Övünmek kibrin anahtarıdır. Üstünlüğün, övünmenin takva ile olduğunu unutmamalıyız. Nimetlerimizi Allah’a şükrederek, paylaşarak ve O’nun rızası doğrultusunda kullanarak kibir ve övünmeyi aşmalıyız.
Kibrin Dışa Yansıması
Övünme ve kibir, insanın davranışlarına yansıyan kötü özelliklerdir. Kendini beğenme, başkalarını küçümseme, üstünlük taslama gibi haller kibrin dışa vurumu olarak karşımıza çıkar.
- İnsanlar genellikle mal, nesep, aşiret, makam, mevki gibi unsurlarla övünerek üstünlük sağlamaya çalışır.
- Sosyal medya gibi platformlarda mal varlıklarını, statülerini göstererek övünme ve kibirlerini tatmin etmeye çalışırlar.
- Kibrin dışa yansıması, insanların birbirini değerlendirmesinde ve muamelelerinde de belirleyici olabilir.
Övündüğümüz kriterlerle insanları değerlendirmek, onlara karşı tutumumuzu belirlemek ve kibirle davranmak yerine mütevazı olmayı, takva ve ihlasla hareket etmeyi tercih etmeliyiz. Bu şekilde övünme ve kibrin tuzaklarından kaçınarak Allah’ın rızasını kazanmayı hedeflemeliyiz.